Puheenkirjoittamisen salat avautuvat

Siitä lähtien kun aloin yrittäjäksi (vuonna 2012) olen tarjonnut puheenkirjoituspalveluita. Tein tästä palvelusta aiempaa julkisemman vuoden 2014 lopussa, kun pistin pystyyn Puheenkirjoittaja.fi-sivuston.

Minulla on ollut parin vuoden aikana tavattoman kiinnostavia asiakkaita ja toimeksiantoja, niin yksityisihmisiä kuin kansainvälisten firmojen toimitusjohtajia.

Olen kirjoittanut mm. puheet ripille pääsevälle ja nimiäisjuhlaan, morsiamen ja sulhasen isille sekä hääpuheen sulhaselle. Olen laatinut syntymäpäiväpuheita ja ”puheen naiselle” yhdistyksen vuosijuhlaan.

Muuan opiskelija kääntyi puoleeni, ja hän sai pidettäväkseen valmistujaispuheen. Eräs kaupunginjohdon sihteeri tarvitsi pika-aikataululla tervetuliaispuheen esimiehelleen. Ja muuan kaupunginhallituksen jäsen halusi pitää puheen itsenäisyysjuhlassa.

Minulla on ollut ilo auttaa useampaa toimitusjohtajaa. Joskus on ollut kyse tärkeästä presentaatiosta, toisinaan taas strategiapuheenvuorosta. Aina tilanteet eivät ole olleet helppoja, ja puheen rakennetta ja painotuksia on suunniteltu erityisen huolellisesti.

Englanniksikin olen kirjoittanut. Aina tällöin olen käyttänyt apuna natiivia kielen ammattilaista, jolloin puhe on varmasti oikeakielinen ja halutun tyylin mukainen.

Olen kerännyt useista puheista palautetta asiakkailtani. Palautetta voi lukea Puheenkirjoittaja.fi-sivustolta.

Olen kokenut puheenkirjoitustehtävät erittäin virkistävinä. Aiemmassa työssäni Helsingin piispan avustajana (viime vuosikymmenellä), koin pärjääväni parhaiten juuri erilaisten puheiden ja esitelmien luonnostelussa. Lisäksi olen tavattoman kiinnostunut aiheesta ja haluan kehittyä koko ajan paremmaksi puheenkirjoittajaksi.

Oman kouluttautumiseni tähden olen liittynyt European Speechwriter Network -verkoston jäseneksi. Olen säännöllinen vieras verkoston konferensseissa. Siellä olen tutustunut ammattikuntaan, joka Suomesta puuttuu käytännössä tyystin.

Suomestahan ei (itseni ohella) freelance-puheenkirjoittajia löydy. Tai kenties heitä on, mutta Google ei heitä tunne. Eikä suomalaisissa suuryrityksissäkään puheenkirjoittajia ole (toisin kuin ulkomailla).

Viime vuonna Helsingin sanomat teki jutun siitä, kun Nokia haki toimitusjohtajalleen puheenkirjoittajaa. Tällainen työhakemus oli aivan poikkeuksellinen.

Samassa yhteydessä kävi ilmi, että suomalaisissa suuryrityksissä johtajat kirjoittavat omat puheensa, ja viestintä antaa tarvittaessa apua, esimerkiksi presentaatioiden visuaalisessa puolessa.

Minusta tämä on aivan hullu tilanne. Olin siitä närkästynyt jo tuolloin, ja kirjoitin asiasta postauksen.  Minusta tilanne kertoo siitä, ettei Suomessa yksinkertaisesti pistetä kovin paljon painoarvoa puheen mahdollisuuksille väkevänä muutoksen välineenä.

Eihän meillä ministeriöistäkään löydy ketään, jonka titteli olisi ”puheenkirjoittaja”. Jo Tanskassa ja Norjassa heitä on ministeriöiden palkkalistoilla useita.

(Myöhemmin sain muuten selville, ettei Nokia ollut löytänyt toimitusjohtajalleen puheenkirjoittajaa Suomesta. Eipä yllättänyt.)

Olen itse yrittänyt hieman tutustuttaa suomalaista yleisöä puheenkirjoittamiseen ilmiönä kutsumalla vuosien aikana Retoriikan kesäkouluun joitakin huippuluokan tekijöitä, mm. Tony Blairin ja Jens Stoltenbergin puheenkirjoittajat.

Itseäni puheenkirjoittamisessa viehättää sen monipuolisuus. Se vaatii yhtäältä syvällisiä tietoja ja taitoja retoriikasta ja puhumisesta. Toisaalta se vaatii kirjallista ilmaisukykyä.

Puheenkirjoittaminen edellyttää myös taiteellista otetta. Toisaalta lopputuotteella, puheella, on hyvin käytännöllinen tarkoitus  – se ei ole mikään näyttelyesine.

Puheenkirjoittaminen vaatii kaiken lisäksi psykologista silmää ja herkkyyttä. Tehtävänähän on saada mahdollisimman hyvin puhujan oma ääni kuuluviin. Siksi puheenkirjoittajalla pitää olla herkät korvat ja kyky havaita, mitkä piirteet tekevät puhujan tyylistä tunnistettavan.

Puheenkirjoittaja ei pistä puhujan suuhun omia aivoituksiaan, vaan pyrkii kirkastamaan ja terävöittämään puhujan oman viestin.

Koen joka kerta suurta tyydytystä, kun olen onnistunut selviytymään näistä haasteista ja asiakas esittää lämpimät kiitokset.

Onko puheenkirjoittajalle tarvetta? Ei läheskään aina, mutta toisinaan hyvä puheenkirjoittaja on melkein välttämätön.

Joillakin asiakkaillani – eritoten yksityisihmisillä – on kyllä ollut mielessään ajatuksia, mutta heillä on ollut vaikeuksia rakentaa niistä puhe.

Johtajatason asiakkaani ovat kykeneviä laatimaan puheen itsekin, joten he haluavat yleensä joko a) erityistä vaikuttavuutta tai b) säästää aikaa – toisinaan molempia.

Näitä olen voinut heille tarjota. Eikä ajansäästöä pidä aliarvioida: todella timanttisen puheen rakentamisessa menee monta päivää. Siihen on harvoin johtajilla aikaa.

Yritystoiminnan ohella minulle on tärkeää pitää hyvän puhetaidon lippua korkealla. Haluan vaikuttaa suomalaiseen puhekulttuuriin, puheiden ja retoriikan arvostukseen, ainakin hivenen.

Niinpä huippuluokan puheenkirjoittajia, maailman johtajien viestien muotoilijoita, tulee vierailemaan vastakin Retoriikan kesäkoulussa.

Maailmalla on myös muutamia puheenkirjoittajien ammattitaitoa tukevia yhdistyksiä ja verkostoja. Jos minusta on kiinni, tällainen nähdään jonain kauniina päivänä Suomessakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *